Translate

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Πέστο με Greek pesto...


 Η πρώτη μου επαφή με τον βασιλικό pesto ήταν πριν από 15 χρόνια όταν βρέθηκα με την οικογένεια μου στο Καστελόριζο. Στο rent room στο οποίο μέναμε στην είσοδο είχε τον ομορφότερο, υγιέστερο και μεγαλύτερο βασιλικό pesto που έχω δει ποτέ. Θυμάμαι πόσο πολύ είχα εντυπωσιαστεί από τα τεράστια μυρωδάτα φύλλα του! Έτσι ρώτησα την κυρία Κρυστάλλω τι είδους φυτό είναι αυτό. "Κάποιοι Ιταλοί που ήρθαν εδώ διακοπές μου  έστειλαν το σπόρο" μου είπε. " Αλλά φαίνεται πως έχει βρει στοιχεία από τον τόπο του εδώ, διότι έχει θεριέψει! Δεν ξέρω τι να τον πρώτο κάνω." 
Πραγματικά ο βασιλικός είχε γίνει μια όμορφη γιρλάντα εισόδου για το rent rooms. Κάθε φορά που μπαίναμε ή βγαίναμε μοσχοβολούσε! Εννοείται πως φεύγοντας από εκεί το καλοκαίρι εκείνο, η κ. Κρυστάλλω φρόντισε να με προμηθεύσει με σπόρο,  που όμως ποτέ δεν κατάφερα να μεγαλώσω σωστά. Ενώ έφτανε μέχρι κάποιο σημείο, μετά μου χαλούσε. 
Όμως λίγο πριν η γεύση των φαγητών της κ. κυρίας Κρυστάλλως ξεθωριάσει εντελώς από το μυαλό συνάντησα στην λαϊκή του Ηρακλείου την κ. Ελένη. Μια κυρία που στον πάγκο της θα βρεις ότι Ελληνικό-Μεσογειακό φρέσκο μυρωδικό επιθυμείς, σε ματσάκια έτοιμα να τα αγοράσεις. Εκεί τον είδα για πρώτη φορά ξανά. Είχαν περάσει 10 χρόνια νομίζω από την εμπειρία μου μαζί του στο Καστελόριζο αλλά μόλις πέρασα μπροστά από τον εν λόγω  πάγκο, θυμήθηκα αμέσως! 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παίρνω βασιλικό pesto,  από την κ.Ελένη. Είναι βιολογικός και πεντανόστιμος γι αυτό και συγχωρώ μικρές δαγκωματιές από σαλιγκάρια που βρίσκω πάνω του. 
 Συνήθως τον χρησιμοποιώ φρέσκο στις σάλτσες στα μπιφτέκια στα ψητά. 
Φέτος διαβάζοντας αυτή την δημοσίευση, μου μπήκαν ιδέες. 
Φυσικά την πείραξα την συνταγή! Εννοείται! Για τι είδους μαγείρισσα με περάσατε; 
 Η φέτα δένει τόσο πολύ με την γεύση του βασιλικού και του φιστικιού! ! ! Νομίζω πέτυχα καταπληκτικό συνδυασμό! 

Pesto με αράπικο φιστίκι.

Υλικά 
1 ματσάκι βασιλικό pesto
 1 φλιτζάνι φιστίκι αράπικο ανάλατο αλλά καβουρντισμένο.  
μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο
100 γρ φέτα
2 σκελίδες σκόρδο 
ένα καυτερό πιπεράκι (προαιρετικά) 

 Διαδικασία

                                                                                 Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το βασιλικό
                                                                                           και  τον βάζουμε στο multi .












                                                                                 

Βάζουμε στο multi και τα φιστίκια αφού τα έχουμε ξεφλουδίσει φυσικά.















Τώρα είναι σειρά του σκόρδου και του ελαιολάδου. Όταν βάζουμε κάπου ωμό σκόρδο το  μοιράσουμε  στη μέση κι αφαιρούμε την καρδιά που έχει στο κέντρο.  Τότε γίνεται πολύ πιο ελαφρύ για το στομάχι μας.














Και τέλος προσθέτουμε και τη φέτα. Όχι το κομμάτι που φαίνεται στη φωτογραφία. Αυτό το φωτογράφισα πριν το κόψω.



Χτυπάμε καλά στο multi  και παίρνουμε μια παχύρρευστη σάλτσα.



Τόσο νόστιμη και μυρωδάτη που σίγουρα θα βάλετε πάνω σε μια φρυγανιά για να δοκιμάστε.  Σιγά μην περιμένω ώς την στιγμή που θα φτιάξω σπαγγέτι!



Με κριτσίνια επίσης τρώγεται πολύ ευχάριστα, με αραβική πίτα, σε σάντουιτς ή πάνω  στον ντάκο (κρητικό παξιμάδι) με ντομάτα που εμείς φτιάχνουμε συχνότατα  εδώ στην Κρήτη!

Καλή όρεξη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου