Translate

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Χόρτο-τυρόπιτα με σουσάμι






Σας έχω πει πόσο τυχερή είμαι που έχω τη μαμά Ειρήνη ακριβώς στον κάτω όροφο από μένα. Κάθε φορά που περνάω να δω τι κάνει, δηλαδή 2-3 φορές τη μέρα όλο και κάτι μου δίνει. Τη μια φρέσκα φρούτα από το χωριό, την άλλη λίγο ψωμί που ζύμωσε, ένα πιάτο φαγητό από κείνο που μαγείρεψε, ένα πιάτο γαχνερά χόρτα από κείνα που μάζεψε! Είναι ειδική στο να γεμίσει τσάντες τα χόρτα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Και όχι χόρτα ότι ότι! Χόρτα που μπορούν να να κάνουν μια χορτόπιτα λαχταριστή και μοσχοβολιστή!
Ένα τέτοιο πιάτο χόρτα μου έδωσε το απόγευμα. Έφτιαξα κι ένα φύλο που έγινε καταπληκτικό, τραγανό, απίθανο!


ζύμη

2 σφηνάκια ρακί
1 κρασοπότηρο λάδι
Μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη μαύρη, μια πρέζα κιτρινόριζα και λίγο πιπέρι
1 φλιτζάνι γκούντα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 αυγό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Γέμιση
 Αν δεν μπορείτε να πάτε και να βρείτε τα χόρτα μόνοι σας δεν πειράζει βρε παιδιά! Τα έχουν βρει ήδη για σας στη λαϊκή. Αλλιώς αν έχετε μαμά κοντά πηγαίνετε μπορεί να σταθείτε τυχεροί να σας τα δώσει εκείνη! :-) 
Βρείτε τέλος πάντων 1 μάτσο χόρτα (σπανάκι πράσο μάραθο φρέσκα κρεμμυδάκια)  περίπου μισό κιλό ψημένα. 
200 γραμμάρια φέτα
200 γρ γκούντα

Διαδικασία 

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα καλά. Τα κόβουμε, βάζουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Το αλάτι και λίγο πιπέρι μην ξεχάσουμε! 



Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
 Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.






Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά.








Την αφήνουμε για μισή ωρίτσα να φουσκώσει. Δοκιμάζουμε αν φούσκωσε καρφώνοντας το δάχτυλο μας. Αν αυτό αφήνει τρύπες βαθιές τότε είναι έτοιμο. 














Λαδώνουμε ένα ταψί













Στρώνουμε ένα φύλο στην κάτω μεριά, κι από πάνω απλώνουμε τα χόρτα, και τα τυριά 













Ανοίγουμε ένα ακόμη φύλο και το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση. Περνάμε με το πινελάκι μας λίγο νερό πάνω από το ζυμάρι και μετά πασπαλίζουμε με σουσάμι.














Κάνουμε υπομονή μια περίπου ώρα μέχρι να ψηθεί! Βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τον φούρνο. Όχι πάνω από 170 βαθμούς. 













Ποιος θέλει ένα κομμάτι;











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου