Translate

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Καταπληκτικοί Κουραμπιέδες !
















Το ξέρω πως καθυστέρησα να βάλω μια Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση, αλλά το καλό πράγμα αργεί να γίνει!  Η αλήθεια είναι πως είχα μπλεχτεί με διάφορα και δεν είχα καμία διάθεση να μπω στην κουζίνα για μέρες! Εννοείται πως μαγείρευα αλλά τίποτε το αξιόλογο οπότε τι να σας ζαλίζω τώρα!
Αποφάσισα λοιπόν να μπω στην κουζίνα χθες, με Χριστουγεννιάτικη διάθεση και μάλιστα με παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη διάθεση! Αν και Fun των ethnic γεύσεων, θεωρώ πως η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα είναι η καλύτερη. Και σαν γνήσια Κρητικιά είπα να την τιμήσω και φέτος, φτιάχνοντας μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Ξεκινάω τις αναρτήσεις μου με τους κουραμπιέδες. Δεν μου αρέσουν περισσότερο! Δύσκολη η απόφαση! Ποια συνταγή ν αναρτήσω πρώτη; Τελικά έριξα κλήρο! Ιδέα των κοριτσιών! χε! χε!

Μιλάμε πως έγιναν πολύ χαριτωμένοι οι κουραμπιέδες μου φέτος. Είναι διάφορα Χριστουγεννιάτικα σχήματα,  μικροσκοπικοί και τόσο νόστιμοι που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο έναν.
 Προβλέπω την Πρωτοχρονιά εκτός από Βασιλόπιτα να φτιάχνω κι άλλους. Στους μισούς έβαλα σοκολάτα κουβερτούρα αντί άχνη. Αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τις κουβερτούρες και γιατί δεν αποκτούν υγρή μορφή όταν τις λιώνω μπεν μαρι. Δεν ήθελα όμως να πάρω την απομίμηση σοκολάτας, που και πιο φτηνή είναι και έχει το τέλειο αποτέλεσμα όσον αφορά την επικάλυψη σε γλυκά. Προτίμησα την κουβερτούρα ως πιο υγιεινή αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι και το τελειότερο εμφανισιακά. Πάντως είναι καταπληκτικοί στην γεύση και με άχνη και με κουβερτούρα.


Υλικά


500 γρ βούτυρο
1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
4  βανίλιες
4 κ.σ. κονιάκ
4 κ.σ. ανθόνερο
2 μπέικη
Περίπου 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Επικάλυψη

Άχνη ζάχαρη ή 
λιωμένη κουβερτούρα 

Διαδικασία


Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη  μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.













Έτσι 











Τώρα ρίχνουμε τις βανίλιες, το κονιάκ, το ροδόνερο και το μπέικη 









Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο multi, αλλά φροντίζουμε να μείνουν κάποια από αυτά ολόκληρα. 
















Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα στο μείγμα. 











 Προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινίζοντας το λίγο λίγο. 















Η ζύμη που θα πάρουμε είναι σκληρή. Καθόλου ελαστική και θρουλιάζει με ευκολία . 














Απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια με το χέρι μας το ζυμάρι ομοιόμορφα. 






Παίρνουμε τις cup-pat and... here we are! 


















Βάζουμε στο φούρνο (180 C gril) μόνο για 15 λεπτά. Αφήστε να ροδίσουν λίγο! Είναι ασυναγώνιστη η γεύση τους! 






Μην βιαστείτε όταν βγουν να τους πασπαλίσετε με την άχνη. Αφήστε τους να κρυώσουν, ψεκάστε τους με ροδόνερο και μετά με τη σήτα κοσκινίστε την άχνη! Έτσι γίνονται τέλειοι!





Φτιάξτε τσάι με κρητικά βότανα (όσοι είστε Κρήτη σίγουρα έχετε. Οι υπόλοιποι αρχίστε να ζηλεύετε χε χε!)  Και απολαύστε έναν. Άντε δυο. Όχι άλλον! Αφήστε χώρο για τα μελομακάρονα  Έρχονται... και μέσα κρύβουν δώρο έκπληξη... 





Καλά Χριστούγεννα! :-) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου